Kronični Gastritis: Mit ili Stvarnost?
Kronični (neizlječivi) gastritis zapravo ne postoji. To je potvrdilo na desetine osoba u istaknutim objavama. Postoji samo neodustajanje od načina prehrane koji uzrokuje gastritis. Nakon promjene prehrane, gastritis možete izliječiti u roku 4-6 tjedana.
Što je Gastritis? Gastritis nastaje kada sluznica želuca postane crvena i natečena (upaljena). Sluznica želuca je otporna na kiselinu, ali može se upaliti i nadražiti ako jedete masnu i začinjenu hranu, imate oštećenja od lijekova protiv bolova ili pušite. Iako postoje različiti oblici gastritisa, uzrok je gotovo uvijek povezan s načinom prehrane.
Uzroci i Simptomi Gastritisa Gastritis ne prolazi sam od sebe jer ima uzrok koji treba riješiti. Tablete kojima se pokušava ublažiti kiselina nisu lijek, već samo ublažavaju simptome pogrešne prehrane. Glavni uzroci gastritisa su:
Lijekovi za gastritis: Pokušavajući ublažiti simptome, zapravo mogu pogoršati stanje. Andol i antibiotici: Česta uporaba može pojačati kiselost i omogućiti prekomjerno razmnožavanje bakterija poput Helicobacter pylori. Masna i začinjena hrana: Potrebna je pojačana kiselina za probavu, što dodatno iritira sluznicu želuca. Pogrešni Narodni Savjeti Jogurt, kefir i kiseli kupus često se preporučuju kao lijek za gastritis, no oni zapravo mogu pogoršati stanje zbog teško probavljivih bjelančevina i masnoća koje sadrže. Preporučivanje ribe i bijelog mesa također nije rješenje, jer ove namirnice zahtijevaju pojačanu kiselinu za probavu.
Prava Rješenja za Gastritis Rješenje za gastritis je promjena prehrane. Umjesto hrane koja zahtijeva stvaranje dodatne kiseline, potrebno je konzumirati hranu koja je lakša za probavu:
Voće, povrće i orašasti plodovi: Sadrže jednostavne aminokiseline i enzime koji olakšavaju probavu. Banana: Oblaže sluznicu jednjaka i rješava nelagodu, jača probavni sustav i oporavlja crijeva.
Crno grožđe: Popravlja oštećenja na crijevima. Zelene lisnate biljke: Sadrže klorofil koji pomaže u oporavku probavnog sustava. Visoka vs. Niska Želučana Kiselina Gastritis može biti uzrokovan viškom ili manjkom kiseline. Ako imamo nizak nivo želučane kiseline, hrana se ne razgrađuje pravilno, što povećava proizvodnju plina i uzrokuje simptome poput nadutosti, podrigivanja i peckanja. Niska kiselina također nas čini podložnijima bakterijskim infekcijama.
Uloga Helicobacter Pylori Bakterije Helicobacter Pylori često uzrokuju teže oblike gastritisa stvaranjem upale želučane sluznice. Normalna razina kiseline nas štiti od ovih bakterija, no niska razina kiseline omogućuje njihovo prekomjerno razmnožavanje i oštećenje stanica želuca.
Zaključak Kronični gastritis nije neizlječiv. Promjena prehrane i usvajanje zdravijih prehrambenih navika može dovesti do potpunog izlječenja u roku od nekoliko tjedana. Najbolji način za prevenciju i liječenje gastritisa je konzumacija voća, povrća i orašastih plodova, te izbjegavanje hrane koja zahtijeva pojačanu kiselinu za probavu.
Napomena: Prije bilo kakvih promjena u liječenju ili prehrani, uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.
Da ponovimo na malo drukčiji način!
Kronični (neizlječivi) gastritis zapravo ne postoji. To je posvjedočilo na desetine osoba u istaknutim objavama. Postoji sam neodustajanje od načina prehrane koji uzrokuje gastritis. Nakon promjene prehrane, gastritis možete izliječiti u roku 4-6 tjedana. Gastritis je kada sluznica želuca postane crvena i natečena (upaljena). Sluznica želuca je otporna na kiselinu. U većini slučajeva kiselina mu ne šteti. Ali može se upaliti i nadražiti ako jedete masnu i začinjenu hranu, imate oštećenja od lijekova protiv bolova (ili pušite). Postoje neke razlike kod dijagnoze gastritisa, poput kretanja ili boje sluzi. Iako nije potrebna precizna dijagnoza i podjela bolesti na podnazive. Gastritis ne prolazi sam od sebe. On ima uzrok i sve dok se ne posvetimo uzroku on će trajati neovisno o preciznoj dijagnozi. Tablete kojima se pokušava ublažiti kiselina nisu lijek, nego način kako da se ublaže simptomi pogrešne prehrane. Uzrok gastritisa su u prvom redu „lijekovi za gastritis” jer na takav način kiselina postaje toliko jaka da je više ne možemo kontrolirati ni tabletama. Dodatni razlog pojačane kiseline je česta upotreba andola. Također uzrok može biti i česta upotreba antibiotika nakon čega nam se u probavnom sustavu prekomjerno razmnože pojedine bakterije poput Helicobacter pylori. U narodu se često spominje jogurt kao lijek, iako jogurt ili kefir zapravo pogoršavaju stanje, jer sadrže teško probavljive bjelančevine i masnoće koje zahtijevaju pojačanu kiselinu za probavu i šećer koji hrani bakterije koje se potom prekomjerno i nekontrolirano razmnožavaju. Isti je slučaj i sa kiselim kupusom, on samo povećava kiselost želuca, pa nema nikakve logike da pomogne. Ako gastritis uporno liječimo sa narodnim savjetima ili doktorskim „lijekovima” može nas dovesti samo do čira na želučanoj sluznici ili do raka želuca. Naime, za gastritis se često preporučuje da treba jesti ribu i bijelo meso umjesto crvenog. Iako piletina ima samo 4 miligrama (85 mg/100 grama) manje kolesterola od crvenog mesa (89 mg/100 grama). Upravo ta 4 miligrama su bila dovoljna da nas uvjere kako je bijelo meso zdravo. Najgore za naše tijelo je što kuhana hrana ne sadrži enzime (mali radnici koji nam pomažu u probavi), zbog čega naše tijelo mora pojačati proizvodnju kiseline za probavu. Blokatori kiselina - zvani i histaminski blokatori - smanjuju količinu kiseline koja se oslobađa u probavni trakt, što ublažava bol kod gastritisa, ali ne rješava uzrok bolesti. Uostalom rade ono što radi svaki drugi „lijek” – gasi signale kojima nas tijelo moli da promijenimo prehranu. Ako pojedemo komad mesa (što je mesna industrija postavila na tron najboljeg izvora bjelančevina koje sadrže sve aminokiseline), tada moramo biti svjesni da će naše tijelo tu bjelančevinu rastaviti na aminokiseline i sastaviti bjelančevinu koja se može iskoristiti za množenje stanica po našem DNK zapisu (jer bi u suprotnom izgledali kao životinja koju smo pojeli). Za taj proces tijelo stvara pojačanu kiselinu koja uzrokuje gastritis. Životinjske bjelančevine (za razliku od biljnih) sadrže puno sumpora. Što je dodatni razlog stvaranja jake kiseline u tijelu. Biljne bjelančevine su razgranate na aminokiseline i time su lakše za probavu, i dodatno, živa biljna hrana sadrži enzime koji nam olakšavaju probavu. Živa biljna hrana ne potiče stvaranje probavne kiseline nego je dovodi u normalu. Posljedicom pogrešne prehrane većina ljudi ima problema sa žgaravicom dok ne dođe do gastritisa. Zbog toga, proizvodi koji se najradije reklamiraju i kupuju su sredstva za žgaravicu (gastritis). Mi smo jedina bića na planeti koja imaju problema sa žgaravicom, samo zato što unosimo pogrešnu hranu u tijelo. Ni jedna životinja ne koristi tablete za ublažavanje PH vrijednosti, jer (za razliku od nas) svaka životinja zna što je njezina prirodno predodređena hrana. Rješenje gastritisa je jednostavno, prestati unositi hranu koja zahtjeva stvaranje dodatne kiseline za razgradnju bjelančevina na aminokiseline i početi koristiti hranu koja je sastavljena od jednostavnih spojeva aminokiselina. A to je voće, povrće i orašasti plodovi. Najbolji lijek za gastritis je jednostavna i skromna banana. Ona oblaže sluznicu jednjaka i rješava nas nelagode. Zbog velikog sadržaja vlakna jača probavni sustav i oporavlja crijeva, a crno grožđe popravlja oštećenje na crijevima. Iako gastritis ne mora uzrokovat samo višak kiseline, nego i nedostatak. Prerađena i raskuhana hrana je sama po sebi probavljena kuhanjem i za nju tijelo nema potrebe stvarati jaku kiselinu. Naše tijelo je prilagodljivo i brzo zaključi da nema potrebe za pojačanom kiselinom. Ako imamo nizak nivo želučane kiseline simptomi su: nadutost, podrigivanje, peckanje, vjetar nakon obroka. Hrana se ne razgrađuje pravilno kad je razina želučane kiseline niska. To, pak, povećava proizvodnju plina koji stvaraju bakterije koje nam pomažu u probavi, zbog čega možemo imati žgaravicu i podrigivanje. Nadalje, ako imamo nisku želučanu kiselinu, podložni smo bakterijskim infekcijama od kojih bi nas normalna razina kiseline zaštitila. U velikoj većini slučajeva teže izlječiv gastritis uzrokuju bakterije Helicobacter Pylori. Te bakterije stvaraju upalu želučane sluznice i postupno se stanice želuca oštećuju. Kad doktor ubaci kameru u tijelo, sluznica izgleda crveno, a uzorci pokazuju puno upalnih stanica (uglavnom bijelih krvnih stanica, zvanih leukociti). Leukociti su dio našeg imuniteta koji nas žele očistiti od viška bakterija. Uz voće, idealnu kiselinu stvaraju zelene (nekuhane) lisnate biljke koje ujedno sadrže klorofil za oporavak probave koja je oštećena pojačanom kiselinom.