Manjak Vitamina B12: Uzroci, Simptomi i Rješenja Manjak vitamina B12 je stanje koje se lako može izliječiti promjenom prehrane i životnih navika. Uzroci nedostatka vitamina B12 uključuju upotrebu soli u prehrani, sode bikarbone (u pekarskim proizvodima), kuhane hrane, antibakterijskih sredstava i antibiotika.
Mitovi o Izvorima Vitamina B12 Često se misli da je vitamin B12 prisutan isključivo u mesu. Međutim, voće poput jabuka, banana, borovnica i naranči također sadrži visoke razine vitamina B12. Nedostatak B12 nije povezan samo s odabirom prehrane, već s redovnom konzumacijom antibiotika, sterilnim načinom života i pretjeranim pranjem voća i povrća.
Kako Tijelo Iskoristava Vitamin B12 Postoje dva ključna preduvjeta za apsorpciju vitamina B12 iz hrane. Prvo, klorovodična kiselina u želucu treba odvojiti vitamin B12 iz hrane. Drugo, vitamin B12 se mora povezati s bjelančevinom koju stvara želudac. Ako kiselina u želucu nije u pravilnom odnosu ili tijelo ne proizvodi dovoljno bjelančevina, apsorpcija vitamina B12 neće biti učinkovita. Zato se nedostatak B12 ne može jednostavno liječiti suplementima.
Posljedice Nedostatka Vitamina B12 Niska razina vitamina B12 može uzrokovati tjelesne, neurološke i psihološke poremećaje. Vitamin B12 je ključan za stvaranje crvenih krvnih stanica i DNK. Anemija uzrokovana nedostatkom vitamina B12 događa se kada tijelo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica. Gastritis, uzrokovan povećanom kiselinom, također može dovesti do nedostatka B12 zbog upale želučane sluznice.
Problemi s Apsorpcijom Vitamina B12 Nedostatak vitamina B12 može nastati zbog nedostatka želučane kiseline potrebne za apsorpciju iz hrane. Lijekovi za reguliranje želučane kiseline su često uzrok nedostatka vitamina B12. Probavne bolesti poput Crohnove bolesti ili celijakije također mogu spriječiti apsorpciju B12.
Učinci Soli, Sode Bikarbone i Alkohola Sol, soda bikarbona (u pekarskim proizvodima) i alkohol mogu oštetiti probavni sustav i djelovati antibakterijski, što je još jedan uzrok nedostatka vitamina B12. Ako analiza krvi pokaže nedostatak B12, ne treba paničariti jer nedostatak nije nužno povezan s prehrambenim izborima.
Simptomi Nedostatka Vitamina B12 Simptomi nedostatka vitamina B12 uključuju:
Osjećaj jakog umora ili slabosti Česta mučnina i povraćanje ili dugotrajni proljev Žućkasta koža Utrnulost u rukama i nogama Problemi s vidom ili blaga demencija Ako nema simptoma, nizak nivo B12 nije razlog za brigu. Granica za opasno nisku razinu B12 smanjena je na 74 pmol/L, dok je u našim laboratorijima i dalje visoka na 138 pmol/L.
Zaključak Važno je kako se osjećamo, a ne što nam je netko rekao da moramo osjećati. Živa biljna prehrana može nas dovesti do zdravlja. Iako su gljive dobar izvor B12, nisu predviđene za ljudsku prehranu. Povremeno pivo neće uzrokovati nedostatak vitamina B12, ali nije preporučljivo za bolesne.
Da ponovimo na malo drukčiji i zanimljiviji način: Manjak vitamina B12 je lako izlječivo stanje sa promjenom prehrane, ali i životnih navika. Upotreba soli u prehrani, sode bikarbone( pekarskih proizvoda), kuhane hrane, antibakterijskih sredstva i antibiotika je uzrok nedostatka B 12 vitamina. Nije točno da je izvor B 12 vitamina isključivo u mesu, jer voće poput jabuka, banana, borovnica i naranči je samo neko od voća koje ima visok sadržaj vitamina B12. Uzrok nedostatka B 12 vitamina nije u odabiru prehrane, nego u redovnoj konzumaciji antibiotika, sterilnom načinu života i paničnom pranju voća i povrća sa sodom ili zeolitom. Međutim, čak i ako pojedemo b 12, možemo biti u nedostatku, jer i mesojedi su često u nedostatku b 12 vitamina i navedeni nedostatak nema nikakva veze sa posebnim odabirom prehrane, nego sa pogrešnim životnim navikama. Postoje dva preduvjeta koja se moraju dogoditi kako bi tijelo moglo iz hrane iskoristiti b 12 . Prvo, klorovodična kiselina u želucu treba odvojiti vitamin B 12 iz hrane u kojoj se nalazio. Zatim se vitamin B12 treba spojiti s bjelančevinom koju stvara želudac. Ukoliko kiselina u želucu nije u pravilnom odnosu ili tijelo ne proizvodi bjelančevine – đaba nam je jesti b 12. Zbog navedenog, nedostatak se ne može liječiti lijekovima s vitaminom B12. Niska razina b 12 vitamina može uzrokovati tjelesne, neurološke i psihološke poremećaje. Vitamin B12 važna je hranjiva tvar koja pomaže tijelu u stvaranju crvenih krvnih stanica i DNK, genetskog materijala u svim tjelesnim stanicama. Stoga, potrebno je prvo popraviti tijelo i dovesti pH želučane kiseline u red, pa tek onda možemo računati na prehranu. Anemija uzrokovana nedostatkom vitamina B12 događa se kada tijelo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica, jer tijelo ima manjak vitamina B12 (iako nije nužno povezano). Gastritis (pojačana kiselina) također uzrokuje nedostatak b 12, jer upala želučane sluznice ujedno je i uzrok (neproizvodnje bjelančevina) nedostatka vitamina B12. Isto tako, nedostatak vitamina B12 nastaje i zbog nedostatka kiseline u želucu, koja je potrebna za iskorištavanja b 12 iz hrane. Lijekovi za reguliranje želučane kiseline su osnovni uzrok nedostatka b 12 vitamina. Također, probavne bolesti poput Crohnove bolesti ili celijakije, spriječiti će tijelo da iskorištava b 12 iz hrane koju jedemo. Osobe koje su imale operaciju želuca (trajno oštećenje), također su često u nedostatku b 12 vitamina. Sol, soda bikarbona (pekarski proizvodi) i alkohol osim što oštećuju probavni sustav, djeluju antibakterijski što je još jedan od uzroka nedostatka b 12. Ukoliko ste napravili analizu krvi koji je pokazao nedostatak b 12, ne treba paničariti, jer vidite i sami da b 12 nije nužno povezan isključivo sa odabirom prehrane. Najbolji pokazatelji nedostatka b 12 je stanje tijela. Simptomi nedostatka vitamina B 12 uključuju osjećaj jakog umora ili slabosti, česta mučnina i povraćanje ili dugotrajni proljev, žućkasta koža, utrnulost u rukama i nogama, problemi s vidom ili blaga demencija (zaboravljanje). Ukoliko nema navedenih simptoma, nalaz koji pokazuje nisku razinu b 12 nije razlog za brigu, posebno jer navedeni simptomi nisu nužno vezani za nedostatak vitamina b 12. Na kraju, granica za opasno nisku razinu b 12 vitamina za drugu polovicu života je smanjena na 74 pmol/L, dok je naši laboratoriji i dalje drže visoko na 138 pmol/L. Navedeno je ispravljeno upravo iz razloga jer se bespotrebno plašilo ljude na opasno nisku razinu iako nisu imali nikakve simptome nedostatka. Stoga, jedino je bitno kako se mi osjećamo, a ne što nam je netko rekao da moramo osjećati (iako ne osjećamo). Dodatno moramo prihvatiti da je preočito kako nas jedino živa biljna prehrana može dovesti do zdravlja. Gljiva je dobar izvor B 12 vitamina, ali gljive nisu hrana koja je predviđena za ljude. Na kraju, ako povremeno popijete neko pivo također nećete biti u nedostatku B 12 vitamina (što naravno nije preporučljivo za bolesne), i to svakako ne znači da morate popiti 12 piva.