Kako Intolerancija Glukoze Utječe na Vaše Zdravlje i Kako Se Prirodno Boriti Protiv Nje
Intolerancija glukoze, poznata i kao stanje pred-dijabetes ili dijabetes, ozbiljan je zdravstveni problem koji se može kontrolirati pravilnom prehranom. Naša sposobnost da iskoristimo glukozu ovisi o proizvodnji hormona inzulina i stanju masnoća u tijelu. Ključ za pokretanje gušterače i čišćenje tijela od masnoća leži u konzumaciji svježe, žive biljne hrane.
Intolerancija glukoze može se opisati i kao stanje pred-dijabetes ili dijabetes. Da li će naše tijelo moći iskoristiti glukozu ovisi o proizvodnji hormona koji se naziva inzulin i o stanju masnoća u tijelu. Gušteraču možemo pokrenuti jedino sa glukozom (i enzimima iz svježeg voća i povrća), a tijelo možemo očistiti od masnoća jedino na način ako ne jedemo masnoće. Ukoliko voće jedemo rijetko ili naglo promijenimo prehranu, može se desiti da osjetimo promjene na tijelu poput osipa ili nadutost. To je posve normalno, jer potičemo probavne bakterije na razmnožavanje koje su prethodno mirovale. To ne bi smjeli nazivati alergijama, nego prilagodba promjeni prehrane koja traje oko 30-ak dana. Test netolerancija na fruktozu (ili orašaste) ne znači da tijelo ima reakciju na fruktozu dok se nalazi kao sastavni dio voća, nego na deformiranu molekulu fruktoze izdvojenu u neprirodno povećanoj koncentraciji. Stoga, nije isto da li smo radili test na mrtvu glukozu ili na živu molekulu glukoze (ili fruktozu iz voća), jer doktori ne daju svježe cijeđeni sok naranče prije testa. Sa „samo malo” mrtve hrane ne možemo znati na što tijelo reagira, jer 100 grama integralnog pšeničnog brašna ima oko 0,4 grama šećera, a bijelo brašno ima čak 1,12 grama dodanog šećera u što spada i fruktoza. Što znači da je netolerancija na brašno isto što i netolerancija na fruktozu. Namirnice koje treba izbjegavati i kada smo zdravi su; visoko fruktozni kukuruzni sirup i med, jer sadrže dodanu mrvu fruktozu (posebno kineski ili drugi uvozni med), sirup od agave, tekući šećer i umjetni zaslađivači, sirup s okusom javora, zaslađivači od melase, palmin ili kokosov šećer i sirak - koji se naziva proso. Nakon kuhanja žitarica (i ostale biljne hrane) dolazi do deformirane molekule fruktoze (škrobnog šećera). Ne postoji industrijska hrana u koju se ne dodaje sve veće količine neprirodnih umjetnih dodataka koji uzrokuju reakciju našeg tijela. To zapravo nije netolerancija – nego obrana tijela od neprirodne hrane. Dok voće u prirodnom obliku sadrži molekulu glukoze fruktoze i saharoze koju naše tijelo prepoznaje i moramo biti malo strpljivi dok se ne prilagodimo promjeni prehrane. Ako osjećamo da nam tijelo ne prihvaća mrtvu kuhanu hranu, treba je jednostavno izbaciti iz upotrebe. Besmisleno je tjerati tijelo da se hrani nečim čime izazivamo bolesti. Živa biljna hrana nam ne smeta, jer je ona naša potreba – samo što na nju postoji prilagodba ukoliko voće jedemo rijetko ili ga uopće ne jedemo. Zamislimo život prije 50 000 godina. Što bi bila naša hrana? U to vrijeme nije bilo prehrane za celijakličare, jer se nije jeo kruh, nije bilo hrane za dijabetičare, jer dijabetes nije postojao, kao što nije bilo posebne ponude hrane za osobe koje su intolerantne na fruktozu, jer je postojala samo prirodna glukoza i fruktoza u voću. Voće na koje bi naišli šetajući bi bila naša jedina hrana. Nemojte si dozvoliti da vas netko nagovori kako je normalno biti alergičan na prirodu. Na prirodu možemo biti alergični jedino ako je ne želimo prihvatiti. Primjerice, alergiju na pelud ili orašaste plodove izazivamo jedino ako se rijetko ili se uopće ne družimo sa prirodom i ne izlažemo tijelo peludi ili ne jedemo bademe, orahe ili lješnjake. Isto je i sa prirodnom fruktozom iz voća. Ako i imamo neku od reakcija tijela na voće ili povrće u prirodnom obliku, ne treba se brinuti – naše tijelo će to s vremenom riješiti u dogovoru sa prirodom. Ako osjetite da vam neko voće smeta, u početku ga jedite u manjim količinama – to nije alergija nego prilagodba tijela na hranu bez koje ne možete biti zdravi.
Promjene u prehrani mogu uzrokovati reakcije tijela poput osipa ili nadutosti, što je normalno. Ovo nije alergija, već prilagodba organizma na novu prehranu koja može trajati oko 30 dana. Testovi netolerancije često ne razlikuju između prirodne i neprirodne fruktoze, što može dovesti do pogrešnih zaključaka. Prirodna fruktoza iz svježeg voća je korisna i tijelo je prepoznaje, dok je fruktoza iz prerađene hrane neprirodna i može izazvati reakcije.
Industrijska hrana često sadrži neprirodne dodatke koji uzrokuju negativne reakcije tijela. Ove reakcije nisu znak netolerancije, već obrane tijela od neprirodne hrane. Prirodna hrana, poput svježeg voća i povrća, sadrži molekule glukoze, fruktoze i saharoze koje tijelo prepoznaje i koristi bez problema.
Namirnice koje treba izbjegavati uključuju visoko fruktozni kukuruzni sirup, med (osobito uvozni), sirup od agave, tekući šećer i umjetne zaslađivače. Kuhana žitarica i druga biljna hrana također može sadržavati deformirane molekule fruktoze, što može uzrokovati probleme.
Povratak prirodnoj prehrani je ključ za zdravlje. Živa biljna hrana ne izaziva negativne reakcije jer je tijelo prirodno prepoznaje i koristi. Ako osjetite da vam tijelo ne prihvaća kuhanu hranu, jednostavno je izbacite iz prehrane. Tjeranje tijela da se hrani nečim što uzrokuje bolesti je besmisleno.
Važnost Povratka Prirodnoj Prehrani
Prije 50,000 godina, naša prehrana se sastojala isključivo od prirodnih namirnica. Nije bilo dijabetesa, celijakije ili intolerancije na fruktozu, jer su ljudi konzumirali samo prirodnu hranu. Voće koje bi pronašli u prirodi bilo je jedina dostupna hrana.
Nemojte dozvoliti da vas uvjere kako je normalno biti alergičan na prirodu. Alergije na pelud ili orašaste plodove se javljaju kada se rijetko izlažemo prirodi. Redovitim konzumiranjem prirodnih namirnica poput badema, oraha ili lješnjaka, smanjujemo rizik od alergija.
Ako imate reakcije na prirodnu hranu, ne brinite. Vaše tijelo se prilagođava novoj prehrani. Jedite voće i povrće u manjim količinama dok se vaše tijelo ne prilagodi. Ovo nije alergija, već proces prilagodbe tijela na prirodnu hranu koja je ključ za zdravlje.
Zaključak Intolerancija glukoze i druge srodne bolesti mogu se kontrolirati i čak spriječiti pravilnom prehranom. Svježe voće i povrće su ključni za održavanje zdravlja i sprječavanje bolesti. Povratak prirodnoj prehrani može pomoći tijelu da se prilagodi i poboljša svoje funkcije, čime se smanjuje rizik od kroničnih bolesti.
Prilagodite svoju prehranu, izbjegavajte industrijsku hranu i oslonite se na prirodne namirnice kako biste održali svoje tijelo zdravim.