Kako Prirodna Hrana Može Spriječiti i Liječiti Bolesti

Kako Prirodna Hrana Može Spriječiti i Liječiti Bolesti

Razumijevanje Učinka Antioksidanasa na Naše Zdravlje

Danas znamo da nepravilna prehrana može uzrokovati mnoge bolesti. Konzumiranje svježe biljne hrane bogate antioksidansima može spriječiti ove bolesti jer antioksidansi sprječavaju oksidaciju masnoća kada dođu u kontakt s kisikom. Iako je oksidacija normalan proces za proizvodnju energije, pretjerana oksidacija dovodi do stvaranja slobodnih radikala koji oštećuju bjelančevine i gene. Oštećeni geni mogu uzrokovati razmnožavanje mutiranih stanica, što može dovesti do raka.

Danas znamo da bolesti uzrokujemo pogrešnom prehranom. Živa biljna hrana može spriječiti bolesti jer sadrži antioksidanse koji sprječavaju oksidiranje masnoća u kontaktu sa kisikom. Oksidacija je normalan proces za proizvodnju energije, ali kod pretjerane oksidacije stvaraju se slobodni radikali koji oštećuju bjelančevine i gene od kojih se sastojimo. Sa oštećenim genom počnu se razmnožavati mutirane (kancerogene stanice), a kada se namnože to nazivamo rakom. Bolesti srca, rak, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest i mnoga druga oboljenja su sva povezana sa povišenim slobodnim radikalima - oksidativnim oštećenjima. Hrana poput svježeg voća i povrća sadrži antioksidanse i štiti tijelo od slobodnih radikala. Namirnice koje štite tijelo od oksidacije morale bi biti uključene u prehranu za bubrege i izvrstan su izbor za osobe na dijalizi ili osobe s bubrežnim bolestima. Problem je jedino što se ljude straši sa voćem i velika većina doktora (nažalost) često demonizira voće i povrće. Naše tijelo je sastavljeno od minerala, pa je posve besmisleno zabranjivati ih u prehrani. Trebalo bi zabraniti samo one u plastičnim bočicama u obliku dodataka prehrani. Primjerice, crvena paprika i kupus sadrže natrij, kalij i fosfor. Crvena paprika ima malo kalija, to nije jedini razlog zašto je to savršena prehrana za bubrege. Odličan je izvor vitamina C i A, kao i vitamina B6, folne kiseline i vlakana. Crvena paprika je dobra jer sadrži likopen, antioksidans koji pomaže u zaštiti od raka. Crvenu papriku treba jesti sirovu da bi tijelo moglo iskoristiti vitamine i minerale. Kupus je također dobar izvor vitamina B6 i folne kiseline i sa niskim sadržajem kalija (i niskom cijenom). Sirovi kupus izvrstan je dodatak dijaliznoj prehrani (navedeno se ne odnosi na kiseli kupus). Jabuke osim što sprječavaju zatvor, štite nas od bolesti srca i raka. Bogate su vlaknima i protuupalnim spojevima. Ako pojedete samo jednu jabuku dnevno, može doista pomoći doktorima da imaju manje posla. Naravno, to se ne odnosi na pitu od jabuka. Borovnice su također bogate spojevima koji sprječavaju upalu bubrega. Izvor su vitamina C, mangana (spoja koji održava kosti zdravima) i vlaknima za lakšu probavu. One štite mozak od oštećenja. Antioksidansi u borovnicama i drugom bobičastom voću poput kupina ili ribiza, sprječavaju oštećenje kostiju – osteoporozu. Kupujte svježe kupine od lokalnih OPG-a, često imaju organiziranu dostavu na kućnu adresu. Dodatno, prošetajte se u vrijeme sazrijevanja kupina – možete si uz zdravu šetnju osigurati besplatan ručak. Maline i jagode su izvrstan izvor mangana, vitamina C, vlakna i folata, vitamina B, maline također imaju svojstva koja sprječavaju oštećenje DNK naših tjelesnih stanica, čime ujedno sprječavaju i rast stanica raka i stvaranje novih tumora. Trešnje i crno grožđe opušta mišiće čime se potiče lakši protok krvi kroz krvne žile što je ključno za oporavak bubrega, time ujedno štite i srce.... i možemo tako nabrajati u nedogled. Voće je prirodno bogat izvor fitokemikalija koje su prirodna antibakterijska sredstva. Da bi se bubrezi oporavili potrebno je prvenstveno oporaviti krvne žile koje ih opskrbljuju kisikom, a za oporavak krvnih žila je potrebno najmanje 6 mjeseci i više (bez soli, kuhane hrane i životinjskih masnoća). Orašasti plodovi poput badema, lješnjaka ili oraha ne sadrže masnoće koje mogu naštetiti zdravlju bubrega.

Bolesti srca, rak, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest i mnoge druge bolesti povezane su s povišenom razinom slobodnih radikala i oksidativnim oštećenjima. Konzumacija hrane bogate antioksidansima, poput svježeg voća i povrća, štiti tijelo od slobodnih radikala i smanjuje rizik od ovih bolesti.

Ključne Namirnice za Zdravlje Bubrega

Hrana koja štiti tijelo od oksidacije trebala bi biti sastavni dio prehrane, posebno za osobe s bubrežnim bolestima ili na dijalizi. Nažalost, mnogi doktori demoniziraju voće i povrće, iako su oni ključni za zdravlje. Naše tijelo je sastavljeno od minerala, stoga je besmisleno zabranjivati ih u prehrani. Zabranu bi trebalo uvesti samo za one minerale koji dolaze u obliku dodataka prehrani u plastičnim bočicama.

Crvena Paprika i Kupus

Crvena paprika i kupus su izvrsni izvori minerala poput natrija, kalija i fosfora. Crvena paprika je niska u kaliju, što je čini idealnom za prehranu bubrega. Također je bogata vitaminima C i A, vitaminom B6, folnom kiselinom i vlaknima. Crvena paprika sadrži likopen, antioksidans koji pomaže u zaštiti od raka. Najbolje je konzumirati je sirovu kako bi tijelo moglo iskoristiti sve vitamine i minerale.

Kupus je također dobar izvor vitamina B6 i folne kiseline te ima nizak sadržaj kalija, što ga čini ekonomičnim i zdravim dodatkom prehrani. Sirovi kupus je izvrstan za dijaliznu prehranu (osim kiselog kupusa).

Jabuke Jabuke su odličan izbor za prevenciju zatvora i zaštitu od bolesti srca i raka. Bogate su vlaknima i protuupalnim spojevima. Jedna jabuka dnevno može značajno doprinijeti vašem zdravlju, ali pazite da ne pretjerujete s proizvodima poput pita od jabuka.

Borovnice Borovnice su bogate spojevima koji sprječavaju upalu bubrega. Sadrže vitamin C, mangan (važan za zdravlje kostiju) i vlakna koja olakšavaju probavu. Antioksidansi u borovnicama i drugom bobičastom voću poput kupina i ribiza sprječavaju oštećenje kostiju i pojavu osteoporoze.

Lokalno i Sezonsko Voće Kupujte svježe voće od lokalnih OPG-ova koji često nude dostavu na kućnu adresu. Sezonsko voće poput kupina možete brati sami, što će vam omogućiti besplatan ručak i zdravu šetnju.

Maline i Jagode Maline i jagode su bogate manganom, vitaminom C, vlaknima i folatima. Maline posebno imaju svojstva koja sprječavaju oštećenje DNK stanica, čime se sprječava rast stanica raka i stvaranje novih tumora.

Trešnje i Crno Grožđe Trešnje i crno grožđe opuštaju mišiće i potiču lakši protok krvi kroz krvne žile, što je ključno za oporavak bubrega i zdravlje srca.

Značaj Fitokemikalija Voće je prirodno bogat izvor fitokemikalija koje djeluju kao prirodni antibakterijski agensi. Za oporavak bubrega potrebno je oporaviti krvne žile koje ih opskrbljuju kisikom. To zahtijeva najmanje šest mjeseci prehrane bez soli, kuhane hrane i životinjskih masnoća. Orašasti plodovi poput badema, lješnjaka i oraha ne sadrže masnoće koje mogu naštetiti zdravlju bubrega.

Zaključak Prirodna hrana bogata antioksidansima može značajno doprinijeti prevenciji i liječenju mnogih bolesti. Promjenom prehrambenih navika i uključivanjem više svježeg voća i povrća, možete zaštititi svoje tijelo od oksidativnih oštećenja i poboljšati svoje ukupno zdravlje. Slijedite ove savjete i uživajte u zdravom životu!



Related posts