Razumijevanje Raynaudove Bolesti i Kako Prirodna Prehrana Može Pomoći

Razumijevanje Raynaudove Bolesti i Kako Prirodna Prehrana Može Pomoći

Raynaudova bolest, često povezana s reumatskim bolestima poput skleroderme, izazvana je hladnim temperaturama koje uzrokuju privremene grčeve krvnih žila. Ovi grčevi blokiraju protok krvi, uzrokujući promjene boje zahvaćenog područja. Ovdje ćemo istražiti ključne uzroke Raynaudove bolesti i kako promjena prehrane može pomoći u njenom upravljanju.

Najčešće bolesti povezane s Raynaudovom su reumatske bolesti, posebno skleroderma. Raynaudovu bolest obično pokreće hladna tjelesna temperatura. Što znači da je jedan od krivaca štitnjača koja ne obavlja svoj posao. Iako ni hipotalamus nije nevin – to je malo područje mozga. Nalazi se u bazi mozga, u blizini hipofize – glavne žlijezde. Iako je vrlo malen, hipotalamus igra presudnu ulogu u mnogim važnim funkcijama, uključujući: oslobađanje hormona. Hipotalamus kontrolira tjelesnu temperaturu i reagira na povećanje temperature slanjem poruke krvnim žilama, govoreći im da se šire. To šalje toplu krv i tekućine kako bi se koža zagrijala. Također organizira rad žlijezda putem njegovih veza s hipofizom – centralnom žlijezdom koja nadgleda rad svih ostalih žlijezda. Dakle, problem znamo gdje je – treba samo razjasniti zašto je došlo do njega. Poremećaj rada hipotalamusa može uzrokovati tumor, zračenje ili terapija kortikosteroidnim i drugim lijekovima. Dok poremećaj rada štitne žlijezde uzrokuje najviše hrana životinjskog porijekla (mlijeko, mliječni proizvodi, kolači, keksi, pekarski proizvodi, jaja i meso) koja sadrži hormone koji remete odnos i rad žlijezda u našem tijelu, antibiotici, lijekovi za temperaturu i hormonske terapije. Do Raynaudove bolesti dolazi zbog toga što krvne žile prolaze u privremeni grč koji blokira protok krvi. To uzrokuje da zahvaćeno područje mijenja boju u bijelu, zatim plavu, a zatim crvenu, kako se krvotok vraća. Dodatno protok krvi otežava masna hrana (pržena ili pečena) i životinjski kolesterol. Prvenstveno ne treba optuživati tijelo i povezivati bolest sa takozvanim autoimunim poremećajima, jer takvi poremećaji zapravo ne postoje. Postoje samo naše životne navike koje uzrokuju reakcije imuniteta koje su nama često neshvatljive zbog pogrešnih informacija koje sakupljamo tijekom života. Primjerice, Lupus je bolest koja se javlja kada imunološki sustav tijela navodno napada vlastita tkiva i organe to doktori zovu autoimuna bolest. Ali to je samo upala uzrokovana lupusom koja može utjecati na mnogo različitih tjelesnih sustava - uključujući zglobove, kožu, bubrege, krvne stanice, mozak, srce i pluća. Sve je to samo pogrešna hrana koja onemogućava rad tijela ili nedostatak hrane koja omogućava rad tijela. Isto je i sa reumatoidnim artritisom kojeg su također okarakterizirali autoimunom bolesti. Takve bolesti medicinari liječe sa kortikosteroidnim lijekovima kojima napadaju naš imunitet – ne razmišljajući da lijekovi napadaju i druge dijelove našeg tijela. Takvim nerazumnim liječenjem uzrokuju mnoga druga oštećenja, nove dijagnoze i potom ponude dodatne lijekove. Ako se želimo izliječiti, trebamo shvatiti da je najmoćniji lijek u nama – zove se imunitet. Imunitet se jača sa živom biljnom hranom – bez da očekujemo rezultat za dva – tri dana. Imunitet moramo jačati tijekom cijelog života počevši prvim danom rođenja na način da se izlažemo bakterijama (bez antibiotika), jer jedino na takav način naš imunitet može stvarati antitijela. Promjenom prehrane možemo izliječiti bolesno stanje tijela, ali ukoliko se vratimo starim životnim navikama - vratiti će se i stare bolesti. Dakle, ne trebamo biti jako bolesni da bismo dobili Raynaudovu bolest. Krivci su povišen krvni tlak (koji se uz živu biljnu hranu može izliječi za 4 tjedna), kortikosteroidni lijekovi koji napadaju naš imunitet, pilule za kontrolu rađanja (kontracepcijsko hormonske tablete), lijekovi protiv prehlade koji se prodaju bez recepta i kontrole, antistresni lijekovi koji utječu na rad mozga i pušenje. Ukoliko ne izliječimo tijelo sa promjenom prehrane (izbacivanjem namirnica životinjskog porijekla i industrijske hrane) i životnih navika, može doći do trajnog izumiranja tjelesnih stanica i do potrebnih zahvata otklanjanja dijela tkiva. U vrlo rijetkim slučajevima može doći do otklanjanja prstiju, ali ne treba paničariti – to je jako rijetko.

Uloga Štitnjače i Hipotalamusa Jedan od glavnih uzroka Raynaudove bolesti je disfunkcija štitnjače, koja regulira tjelesnu temperaturu. Hipotalamus, mali dio mozga, također igra ključnu ulogu u kontroli tjelesne temperature i funkciji žlijezda putem veze s hipofizom. Poremećaji u radu hipotalamusa mogu biti uzrokovani tumorima, zračenjem ili terapijama kortikosteroidima, dok poremećaji rada štitne žlijezde često potječu od prehrane bogate životinjskim proizvodima i prerađenom hranom.

Utjecaj Prehrane na Raynaudovu Bolest Prehrana bogata masnom hranom i životinjskim kolesterolom dodatno otežava protok krvi i može pogoršati simptome Raynaudove bolesti. Hrana životinjskog porijekla, uključujući mlijeko, mliječne proizvode, jaja i meso, sadrži hormone i antibiotike koji remete rad žlijezda u našem tijelu. Promjenom prehrane i izbacivanjem ovih namirnica možemo poboljšati stanje žlijezda i smanjiti simptome.

Autoimune Bolesti i Prehrana Mnoge bolesti, poput lupusa i reumatoidnog artritisa, klasificirane su kao autoimune bolesti. Međutim, ove bolesti su često posljedica upale uzrokovane pogrešnom prehranom. Medicinski tretmani koji koriste kortikosteroide napadaju imunitet, ali također uzrokuju nova oštećenja i bolesti. Umjesto toga, jačanje imuniteta živom biljnom hranom može pomoći u borbi protiv ovih bolesti.

Ključni Koraci za Upravljanje Raynaudovom Bolesti Izbjegavanje Masne Hrane i Životinjskih Proizvoda: Promjena prehrane je ključna. Izbacite masnu hranu, prženu hranu, životinjski kolesterol i industrijsku hranu iz prehrane.

Fokus na Živu Biljnu Hranu: Konzumirajte svježe voće, povrće, orašaste plodove i sjemenke koje pomažu u jačanju imuniteta i poboljšavaju rad žlijezda.

Izbjegavanje Kortikosteroidnih i Hormonskih Lijekova: Ukoliko je moguće, izbjegavajte lijekove koji napadaju imunitet i rad mozga. Oslonite se na prirodne metode liječenja.

Promjena Životnih Navika: Prestanak pušenja, smanjenje stresa i redovita tjelesna aktivnost mogu značajno poboljšati simptome Raynaudove bolesti.

Prilagodba Tijelu: Ako primijetite reakcije na promjenu prehrane, poput osipa ili nadutosti, shvatite to kao normalan proces prilagodbe. Vaše tijelo se prilagođava zdravijoj prehrani.

Zašto Je Prirodna Prehrana Važna? Prirodna prehrana je ključ za održavanje zdravlja i prevenciju bolesti. Prije 50,000 godina, naši preci su se hranili isključivo prirodnim namirnicama, bez dijabetesa, celijakije ili intolerancije na fruktozu. Povratak prirodnoj prehrani može pomoći tijelu da se prilagodi i poboljša svoje funkcije.

Nemojte dozvoliti da vas uvjere kako je normalno biti alergičan na prirodu. Redovitim konzumiranjem prirodnih namirnica poput badema, oraha ili lješnjaka, smanjujemo rizik od alergija. Ako imate reakcije na prirodnu hranu, ne brinite. Vaše tijelo će se s vremenom prilagoditi.

Zaključak Raynaudova bolest može se kontrolirati pravilnom prehranom i promjenom životnih navika. Izbjegavajte masnu hranu i životinjske proizvode, fokusirajte se na živu biljnu hranu i jačajte imunitet prirodnim putem. Promjena prehrane može značajno poboljšati vaše zdravlje i smanjiti simptome Raynaudove bolesti.



Related posts