Kako Sprečiti i Liječiti Zadržavanje Vode u Tijelu: Praktični Savjeti i Važni Nutrijenti

Kako Sprečiti i Liječiti Zadržavanje Vode u Tijelu: Praktični Savjeti i Važni Nutrijenti

Šta je Edem? Nakupljanje tekućine u tijelu naziva se edem. Zadržavanje vode događa se u krvožilnom sustavu ili unutar tkiva i šupljina, a može izazvati oticanje ruku, stopala, gležnjeva i nogu. Postoji nekoliko razloga zašto se to događa, od kojih mnogi nisu ozbiljni, ali ih treba shvatiti kao ozbiljne upozoravajuće signale.

Nakupljanje tekućine u tijelu naziva se edem. Zadržavanje vode događa se u krvožilnom sustavu ili unutar tkiva i šupljina. Može izazvati oticanje ruku, stopala, gležnjeva i nogu. Postoji nekoliko razloga zašto se to događa, od kojih mnogi nisu ozbiljni, ali ih treba shvatiti kao ozbiljne upozoravajuće signale. Time mogu biti pogođeni i ljudi koji su tjelesno neaktivni, na primjer kada su duže vrijeme „vezani” za krevet ili sjede (posebice tijekom dugih letova). Međutim, zadržavanje vode može biti i simptom teškog zdravstvenog stanja poput bolesti bubrega ili zatajenja srca. Ako imate naglo ili ozbiljno zadržavanje vode trebalo bi strogo promijeniti neke životne navike – u prvom redu prehranu. U svakom slučaju, trebali bi shvatiti da sa lijekovima liječite lošu prehranu. Sol je sastavljena od natrija i klorida. Natrij se veže za vodu u tijelu i pomaže u održavanju ravnoteže tekućina unutar i izvan tjelesnih stanica. Ali ako često jedete obroke s visokim udjelom soli, poput mnogih prerađenih namirnica posebice mesne prerađevine, sir i pekarske proizvode... vaše tijelo može zadržati vodu kako bi vas zaštitilo od štete koju uzrokuje višak soli. Ako povremeno posolimo salatu sa prstohvatom soli, to (za zdrave osobe) nisu opasne količine – problem je industrijska hrana koja sadrži ogromne količine soli. Svakako je prvi korak u potpunosti izbaciti sol iz prehrane. Magnezij je vrlo važan mineral, uključen u više od 300 enzimskih reakcija koje održavaju tijelo u pogonu. Povećanje unosa magnezija prehranom će smanjiti zadržavanje vode. Izvor magnezija nije u lokalnoj ljekarni, jer višak magnezija u tabletama uzrokuje nepravilan rad srca, niski krvni tlak, usporeno disanje, čak i iznenadnu smrt – pravilna količina magnezija se nalazi u orašastim plodovima i zelenim lisnatim biljkama. Vitamin B6 (banane) važan je za stvaranje crvenih krvnih stanica i oslobađa tijelo viška vode. Izdvojeni vitamin B 6 iz ljekarna uzrokuje preosjetljivost na sunce, oštećenje kože i nedostatak kontrole mišićnih aktivnosti. Kalij je mineral koji služi za slanje električnih signala koji održavaju tijelo u pogonu što koristi zdravlju srca. Kalij pomaže na dva načina; smanjuje zadržavanje vode, smanjuje razinu natrija i povećava proizvodnju mokraće. Banane, avokado i rajčica su hrana koja sadrži puno kalija. Vodite računa da višak kalija iz ljekarni u obliku tableta uzrokuje umor, utrnulost, otežano disanje, bolove u prsima, iznenadno lupanje srca i nepravilne otkucaje. Šparuge i listovi maslačka su biljke koje su prirodni diuretici koji pomažu u smanjenju količine vode, jer često tjeraju na mokrenje. Posljedice ljekarskih diuretika su glavobolja, prekomjerni gubitak vode, grčevi u mišićima, poremećaj i oštećenje zglobova, te impotencija. Jedenje industrijskih ugljikohidrata i životinjskih masnoća povećava razinu inzulina u tijelu, što zauzvrat povećava količinu natrija u bubrezima, što dovodi do viška tekućine jer bubrezi rade otežano. Pekarski proizvodi i bijeli stolni šećer su jeftini proizvodi koji uzrokuju mnoge zdravstvene probleme. Sa strogom promjenom prehrane povišeni krvni tlak možete dovesti u normalu za 4 do 8 tjedana, kao i smanjenje oticanja zbog zadržavanja vode u tijelu.

Tko je Podložan Edemu? Ljudi koji su tjelesno neaktivni, poput onih koji su duže vrijeme „vezani” za krevet ili sjede (posebice tijekom dugih letova), mogu biti pogođeni edemom. Također, zadržavanje vode može biti simptom ozbiljnog zdravstvenog stanja poput bolesti bubrega ili zatajenja srca. Ako imate naglo ili ozbiljno zadržavanje vode, trebalo bi strogo promijeniti neke životne navike – prvenstveno prehranu.

Kako Prehrana Utječe na Zadržavanje Vode? Važno je razumjeti da se s lijekovima često liječi loša prehrana. Na primjer, sol je sastavljena od natrija i klorida. Natrij se veže za vodu u tijelu i pomaže u održavanju ravnoteže tekućina unutar i izvan tjelesnih stanica. Međutim, prekomjeran unos soli, koji je često prisutan u prerađenim namirnicama poput mesnih prerađevina, sira i pekarskih proizvoda, može dovesti do zadržavanja vode. Stoga, prvi korak u borbi protiv edema je smanjenje unosa soli.

Uloga Magnezija Magnezij je esencijalni mineral uključen u više od 300 enzimskih reakcija u tijelu. Povećanje unosa magnezija prehranom može smanjiti zadržavanje vode. Najbolji prirodni izvori magnezija su orašasti plodovi i zelene lisnate biljke. Izbjegavajte prekomjerno uzimanje magnezija u tabletama jer to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput nepravilnog rada srca i niskog krvnog tlaka.

Važnost Vitamina B6 Vitamin B6 je ključan za stvaranje crvenih krvnih stanica i oslobađanje viška vode iz tijela. Prirodni izvori vitamina B6 uključuju banane. Međutim, prekomjerno uzimanje ovog vitamina iz dodataka prehrani može izazvati nuspojave poput preosjetljivosti na sunce i oštećenja kože.

Kalij i Njegove Koristi Kalij je mineral koji pomaže u održavanju ravnoteže tekućina i električnih signala u tijelu, što je važno za zdravlje srca. Namirnice bogate kalijem, poput banana, avokada i rajčica, mogu pomoći u smanjenju zadržavanja vode, smanjenju razine natrija i povećanju proizvodnje mokraće. Ipak, prekomjerno uzimanje kalija iz dodataka prehrani može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme poput umora, utrnulosti i nepravilnih otkucaja srca.

Prirodni Diuretici Šparoge i listovi maslačka su prirodni diuretici koji pomažu u smanjenju količine vode u tijelu povećavajući učestalost mokrenja. Lijekovi diuretici također mogu imati neželjene nuspojave poput glavobolja, grčeva u mišićima i poremećaja zglobova.

Utjecaj Ugljikohidrata i Masnoća Jedenje industrijskih ugljikohidrata i životinjskih masnoća povećava razinu inzulina u tijelu, što povećava količinu natrija u bubrezima i dovodi do zadržavanja tekućine. Pekarski proizvodi i bijeli šećer su jeftini, ali mogu uzrokovati mnoge zdravstvene probleme.

Zaključak Strogom promjenom prehrane možete dovesti povišeni krvni tlak u normalu za 4 do 8 tjedana i smanjiti oticanje zbog zadržavanja vode u tijelu. Uključivanje hrane bogate magnezijem, kalijem i vitaminom B6, kao i izbjegavanje prerađene hrane bogate solju, ključni su koraci u borbi protiv edema. Također, prirodni diuretici poput šparoga i maslačka mogu biti od pomoći.

Pratite ove savjete i uživajte u zdravijem i uravnoteženijem životu bez zadržavanja viška vode u tijelu.



Related posts